Många har upplevt att gå in i ett rum där ljudet ekar och samtal är svåra att förstå. Detta beror ofta på fenomenet efterklang. I denna artikel förklaras vad efterklang är, varför det kan vara ett problem i hemmet och andra rum, samt hur akustikpaneler kan användas för att förbättra akustiken.
Vad är efterklang?
Efterklang är termen för den långvariga reflektionen av ljud i ett rum. Ljud rör sig i form av ljudvågor, och om dessa vågor har mycket energi tar det längre tid för dem att dö ut. Med andra ord klingar ljudet längre i rummet, även efter att ljudkällan har tystnat.
Efterklang uppstår framförallt eftersom ljudvågorna reflekteras från ytorna i rummet. Hårda material som bara väggar, tak och golv (t.ex. betong, gips, kakel eller trägolv) reflekterar ljudet. I ett rum med många stora, släta och öppna ytor kan ljudet därför fortsätta att studsa runt mellan väggar, tak och golv. Ju färre mjuka eller ljudabsorberande material som finns i rummet, desto längre varar efterklangen.
Varför är efterklang ett problem?
Dålig akustik med mycket efterklang påverkar inte bara öronen utan också vårt välmående.
-
Stress och trötthet: Konstant ljud och efterklang kan öka stressnivåerna och göra oss onödigt trötta på lång sikt.
-
Svårt att koncentrera sig: I en bullrig, ekande miljö är det svårt att fokusera.
-
Huvudvärk och obehag: Många upplever fysiskt obehag som huvudvärk eller spänningar efter att ha vistats länge i ett rum med dålig akustik.
Hur kan efterklang reduceras?
Det mest effektiva sättet att minska efterklang är att införa ljudabsorberande material i rummet. Målet är att dämpa de reflekterade ljudvågorna innan de hinner sprida sig och skapa eko. Detta kan göras med hjälp av mjuka ytor som akustikprodukter. En populär och effektiv lösning är att montera akustikpaneler på väggar eller tak.
Vad är akustikpaneler och hur fungerar de?
Akustikpaneler är dekorativa paneler som är designade för att absorbera ljud. En akustikpanel består av en kärna av poröst, ljuddämpande material, t.ex. filt, kombinerat med en perforerad eller spaltad yta – ofta i form av smala trälameller på framsidan.
När en ljudvåg träffar en akustikpanel tränger ljudet in i det porösa materialet i panelen. Här omvandlas ljudenergin till en liten mängd värme genom friktion i materialet, vilket effektivt får ljudet att dö ut snabbare. Samtidigt bryts ljudvågornas riktning av panelernas lameller eller mönster, vilket hindrar en direkt reflektion tillbaka i rummet. Effekten är att efterklangstiden som ljudet skulle ha haft i rummet reduceras markant. Med andra ord eliminerar akustikpanelerna mycket av ekot och gör ljudet klarare och mer behagligt.
Installation och placering av akustikpaneler
Akustikpaneler kan relativt enkelt monteras både på väggar och i tak, beroende på var det finns behov av ljudabsorption.
Det är också viktigt att tänka på täckningen: Ett litet panel kan göra skillnad lokalt, men för att verkligen transformera akustiken i rummet måste en viss andel av ytorna täckas med absorberande material. En tumregel är att omkring 20–25% av golvytan bör täckas med ljuddämpande ytor för att uppnå en märkbar förbättring. Detta kan exempelvis uppnås genom att jämnt fördela flera akustikpaneler i rummet.
En annan faktor vid installation är om panelerna monteras direkt på väggen eller med en liten luftspalt och isolering bakom. Vid direkt montering flatt på väggen uppnås viss ljudabsorption, men genom att montera panelerna utanpå ett lager mineralull (och med några centimeters mellanrum via reglar) kan ljudabsorptionen förbättras avsevärt. Faktum är att panelerna i sistnämnda fall kan uppnå den högsta ljudklassen A för absorption.
Lämna en kommentar
Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.